Uvařte si vlastní pivo

Pivovar Litovel

Nejlepším důkazem kvality piva je jeho popularita. Pivo Litovel si vychutnávají milovníci zlatavého moku v České republice i v zahraničí. Správnost jejich volby potvrzují také poháry, medaile a ocenění z řady prestižních pivních soutěží a přehlídek.

Vaření piva

Jak se vlastně vaří pivo? V minipivovaru Litovel si můžete vyzkoušet, co vše obnáší výroba zlatavého moku od prvního do posledního kroku. Vaření piva probíhá pod odborným vedením sládka, zájemci mohou postupovat dle doporučených receptur nebo zkusit stvořit vlastní unikátní chuť.

Minipivovar používají litovelští sládci při zkoušení nových postupů a chutí, které nabídnou milovníkům litovelského piva. Využívají dvě varné nádoby s objemem pouhých 250 litrů, což je stokrát méně, než má velká litovelská varna. V těchto prostorách pak můžete pod dohledem sládků uvařit vlastní pivo dle své chuti. To vznikne stejným způsobem jako při klasické výrobě, tedy vařením, kvašením a konečně zráním, které celý proces uzavírá. Celou výrobu piva je tak možné zažít a sledovat na několika málo metrech. Pro návštěvníky je připraveno několik osvědčených receptur, mohou však zkusit vytvořit svou vlastní chuť nebo vyzkoušet například starý rodinný recept.

Vaření piva probíhá pouze v pracovních dnech od pondělí do pátku a mohou se ho účastnit pouze osoby starší 18 let. Maximální počet osob na jedno vaření je pět.

Exkurze

Pět otázek, na které vám odpoví exkurze v Pivovaru Litovel:

  • Co všechno dělá litovelský sládek?
  • Jak se vaří klasické české pivo?
  • Jak vypadá varna, spilka a ležácké sklepy?
  • Jaká je historie vaření piva v souvislostech?
  • Jak vypadalo nářadí a zařízení na vaření piva kdysi?

V rámci exkurze také ochutnáte různé druhy piv z produkce pivovaru Litovel. Exkurze probíhají v pracovních dnech v době od 10 do 15 hodin. Minimální počet účastníků ve skupině: 15

 

Minipivovar Kosíř

Do tajů vaření piva můžete proniknout také v Minipivovaru Kosíř, který se nachází asi 17 km od Olomouce. Minipivovar nabízí tradičně vařené české ležáky, které jsou nefiltrované a nepasterizované s jemným zákalem vytvořeným pivovarskými kvasnicemi. Základní produkcí minipivovaru je světlý 12° ležák Gabriell a polotmavé 11° pivo Haltýř. V průběhu roku je možné ochutnat vícestupňové speciály, např. Vánoční speciál. Čtyřmi základními surovinami pro výrobu piva v Minipivovaru Kosíř jsou slady z hanáckého ječmene, kosířská voda, český granulovaný chmel a pivovarské kvasnice.

Vaření piva

Kurz vaření piva probíhá pod odborným vedením sládka v prostředí regionálního pivovaru ve Lhotě pod Kosířem. Seznámíte se s celým procesem výroby piva, ochutnáte vybrané suroviny, sladinu, mladinu a konečný produkt - pivo. Budete se pohybovat v prostorách pivovaru, vyzkoušíte si výrobní procesy a stočíte si svoji vlastní láhev piva. Maximální počet účastníků: 8

Exkurze

Při exkurzi v Minipivovaru Kosíř se dozvíte základní informace o historii pivovarnictví v Čechách, informace o surovinách a technologickém postupu výroby piva infuzním a dekokčním způsobem. V ceně je zahrnutá drobná degustace. Min. počet účastníků: 5