Gastronomické zážitky

Nejlepší restaurace ČR 2018

Pokud toužíte po nezapomenutelném gastronomickém zážitku, rozhodně nevynechejte návštěvu olomoucké restaurace Entrée, která byla vyhlášena nejlepší restaurací ČR 2018 (Maurerův výběr Grand Restaurant), a předstihla tak i věhlasné michelinské restaurace v Praze.

Výjimečné pojetí restaurace Entrée vás uvítá v ojedinělém prostoru otevřené kuchyně se živou zahradou. Přírodou se nechalo inspirovat i nabízené menu, které se pod vedením šéfkuchaře Přemka Forejta stává překvapivým zážitkem. Kombinace jedinečných jídel z čerstvých surovin spolu s vlastními nápoji a pečlivě vybranými víny dostane každého hosta restaurantu do gastronomických výšin.

Dominantou prostoru restaurace je otevřená kuchyně, která navazuje na historii budovy - divadelní scénu. Hosté si tak užijí nejen "divadelní představení" kuchařů, originální design inspirovaný přírodou, ale hlavně moderní gastronomii. Menu je rozdělené na 4 části - zahradu, vodu, zem a nebe a čerpá především z čerstvých a sezónních surovin. V zahradě najdete čistě vegetariánské pokrmy, vodu představují ryby a mořské plody, země nabízí kvalitní maso a nebe dezerty.

Restaurant Entrée je součástí architektonicky ojedinělého komplexu Resort Hodolany, kde najdete také čtyřhvězdičkový hotel THEATRE, wellness SCENE a casino GO4GAMES.

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky mají historii delší než 600 let a v tvarůžkárně A. W. v Lošticích zrají již od roku 1876. Pravé Olomoucké tvarůžky jsou přírodním, měkkým, pod mazem zrajícím sýrem s minimálním množstvím tuku a soli, bez jakékoliv chemické přísady. Tuto specialitu známou v tuzemsku i zahraničí můžete ochutnat v mnoha podobách, slaných i sladkých, ve vybraných restauracích či na festivalech napříč celým regionem.

Olomoucké tvarůžky jsou jedinečným a jediným sýrem českého původu, který je znám svou nezaměnitelnou pikantní chutí a výraznou vůní. Jedná se o jeden z nejzdravějších mléčných výrobků na světě. Značka Olomoucké tvarůžky je chráněna zeměpisným označením EU.

Velkým lákadlem pro gastronomické fajnšmekry je dubnový Olomoucký tvarůžkový festival v centru města spojený s ochutnávkou tvarůžkových specialit, prezentací regionálních minipivovarů a hanáckým folklórem.

Tvarůžkové dezerty

Zcela unikátní slané tvarůžkové moučníky můžete ochutnat v Tvarůžkové cukrárně v Olomouci a Lošticích. Jedná se nejčastěji o kombinaci listového těsta s jemnou pěnou z Olomouckých tvarůžků.



Tvarůžkové moučníky získali ocenění jako Regionální potravina Olomouckého kraje, Česká chuťovka či Top výrobek OK. Moučníky obdržely také certifikát Haná regionální produkt, který zaručuje jejich původ v regionu a při výrobě šetrnost k životnímu prostředí.

Regionální produkty

Produkty s certifikátem Haná/Jeseníky – regionální produkt garantují vazbu na tradici, kvalitní místní suroviny a specifičnost pro regiony Střední Morava a Jeseníky. Kromě tradičních masných a mléčných výrobků doporučujeme ochutnat také originální tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic, šnečí delikatesy, oříšková másla, bylinkové sirupy, pivo z místních minipivovarů nebo čokoládové pralinky. Certifikované produkty můžete zakoupit ve vybraných prodejnách napříč regionem. V Olomouci např. v Informačním centru v podloubí radnice nebo v obchůdku To pravé z Hané i odjinud v centru města (Úzká ulice).

Pivovarská tradice

Kromě známých velkých pivních značek – Litovel, Zubr a Holba – najdete v regionu Střední Morava a Jeseníky několik desítek malých producentů nefiltrovaných piv. K nejpopulárnějším se řadí Minipivovar Jadrníček, Minipivovar Kosíř, Pivovar Chomout nebo Svatokopecký pivovar. Největší koncentrace lokálních pivních speciálů je napříč olomouckými hospodami, hospůdkami a bary. Pokud vás kromě ochutnávání zajímá také výroba piva, můžete se zúčastnit exkurzí nebo dokonce kurzů vaření piva.